Brandveilig wonen

Opvallend aan de oorzaken van het aantal woningbranden in Nederland is dat 61% veroorzaakt wordt door menselijk falen. Hierbij gaat het de meeste keren fout tijdens het koken. Toch zijn dit over het algemeen de woningbranden met de minste gevolgen. De reden hiervan is dat men dit snel constateert, we zijn immers negen van de tien keer dichtbij de kookwerkzaamheden. Gekker wordt het als een woningbrand ontstaan door roken of open vuur. Denk hierbij aan het in slaap vallen met een sigaret, kaarsen of kinderen die met vuur spelen. Maar liefst 25% van de woningbranden vinden hier de oorzaak. Dit, samen met de overige oorzaken als falende apparatuur en brandstichting, geven aan dat branddetectie zeer belangrijk is in een woning. Deze branddetectie kan zeer eenvoudig zijn door op de juiste wijze een brand- of hittemelder te bevestigen. Sinds het nieuwe ‘Bouwbesluit 2012’ is een (gekoppelde) rookmelder zelfs verplicht in elk nieuwbouwwoning (NEN 2555). Aan te raden is om hiernaast ook een blusmiddel ter beschikking te hebben. Detecteren is één, reageren is twee.

Hiernaast is de CO detectie in woningen zeer beperkt. Jaarlijks vallen er in Nederland gemiddeld 11 dodelijke slachtoffers als gevolg van CO vergiftiging. Opvallend is dat er ook veel van deze ongevallen veroorzaakt wordt door moderne CV installaties met een gesloten systeem. De meest voorkomende oorzaak hiervan is ondeskundigheid bij installatie. Het is dus niet zo dat CO vergiftiging alleen kan voorkomen bij oude geisers of openvuren.

Hoek brandveiligheid adviseert u in uw woning over mogelijke gevaren en de juiste locaties voor de juiste melders. Hiernaast kijken wij ook naar de vluchtmogelijkheden (zelfredzaamheid) en andere preventieve maatregelen. Stel uw eigen (brand)veiligheid en dat van uw gezin niet uit! Voor u het weet is het te laat..

Om een afspraak te maken of voor overige informatie kunt u contact opnemen via het contact formulier onderaan de website of bel ons om direct een afspraak te maken.