Keuze voor een blusmiddel

Vraag een gemiddelde brandweerman de keus tussen een poeder- en een schuimblusser, die naast elkaar staan te maken. Er zal hoogstwaarschijnlijk op het etiket gekeken worden om de juiste blusser te pakken. Dit geeft aan, dat zeker een leek het verschil niet snel ziet, laat staan de blussende werking hiervan weet. De keuze voor het juiste blusmiddel, op de juiste locatie is dan ook belangrijk om vooraf te bepalen. Een blusser geschikt voor klasse B branden (vloeistoffen stoffen) hang je dus niet op in een kantoor (klasse A – vaste stoffen). Gelukkig zijn er wel blusser met gecombineerde brandklasse te verkrijgen.

Het prijsverschil in blussers is voor een groot gedeelte afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Een andere, zeer belangrijke factor hierin is de blusrating. Deze blusrating staat altijd vermeld op het etiket. Hoe hoger de rating van de blusser is, hoe meer brandoppervlak je kan bestrijden met deze specifieke blusser. Er zit weldegelijk verschil tussen een 6 liter sproeischuim van merk X of Y.

Brandklassen
Er zijn 5 verschillende brandklassen:
–  Vaste stoffen
B –  Vloeistoffen
C –  Gassen
D –  Metalen
F –  Vetbranden

Hiernaast staat op het blusmiddel zelf omschreven of deze geschikt is voor elektriciteit. Mocht dit zo zijn is dat voor elektrische apparatuur tot 1000v op minimaal 1 meter.

Poederblusser
Dit is een blusstof met een goede werking. Nadeel is de grote nevenschade die deze blusstof veroorzaakt.
Blussende werking: Negatief katalytisch
Geschikt voor de brandklassen: A B C en D (afhankelijk van blusser) en elektrische apparatuur tot 1000v op ten minste 1 meter afstand.
Verkrijgbaar in: 1, 2, 3, 6, 9 en 12 kg.
Te gebruiken: huis, boot, auto, caravan, kantoor, garage, buiten. Echter met veel nevenschade.
Vorstbestendig.

Schuimblusser
Dit is een blusstof met een goede werking. Voordeel is dat de nevenschade meevalt.
Blussende werking: verstikkend
Geschikt voor de brandklassen: A B (afhankelijk van blusser) en elektrische apparatuur tot 1000v op ten minste 1 meter afstand.
verkrijgbaar in: 2, 3, 6 en 9 liter.
Te gebruiken: huis, boot, auto, caravan, kantoor, garage, buiten.
Er zijn vorstbestendige modellen te verkrijgen.

CO2-blussers
Deze blusstof werkt verstikkend. De nadelen zijn dat het buiten slecht te gebruiken is en in kleine ruimtes gevaarlijk is i.v.m. de verstikkende werking.
Grote voordeel is dat er geen tot weinig nevenschade is.
Blussende werking: verstikkend
Geschikt voor de brandklassen: B en elektrische apparatuur tot 1000v op ten minste 1 meter afstand.
Verkrijgbaar in: 2 en 5 kg
Vorstbestendig

BRANDSLANGHASPEL
Een brandslanghaspel is aangesloten op het drinkwater net. Het grote voordeel hiervan is dat het blusmiddel een constante aanvoer heeft van blusstof.
Water heeft als blusstof een koelende werking en is de gebruiken op brandklasse A vaste stoffen. Nadeel is de inzetsnelheid van de brandslang.

AEROSOLBLUSSERS
Deze blussers worden ook wel spray-blusser genoemd. De blusstof in deze blusser, het aerosol, is een fijne nevel onder een grote druk. De blussers zijn
erg geschikt voor in en rond huis voor privé gebruik. De wetgeving erkend aerosol blussers niet voor zakelijk gebruik.
Geschikt voor brandklassen: A B F en elektrische apparatuur tot 1000v op ten minste 1 meter afstand.
Verkrijgbaar in: 600 ml spuitbus.
Niet vorstbestendig

BLUSDEKEN
Blusdekens zijn geschikt voor kleine vloeistof of vaste stoffen brandjes en geschikt om personen te blussen.
Geschikt voor de brandklassen: A en B (géén F – vetbranden).
Verkrijgbaar in: verschillende afmetingen. gebruikelijk is 120×120 cm en 180x180cm.

VETBLUSSERS
De onmisbare blusser in de professionele keuken. Een vet blusser is speciaal gemaakt voor het blussen van hete oliën en vetten. In de basis is dit een
schuimblusser. Maar de blussende werking is net iets anders waardoor er in plaats van een schuimlaag een harde korst op de brandstof achter blijft.
Geschikt voor brandklassen: F.
Verkrijgbaar in: 2, 3 en 6 liter.
vorstbestendig: model afhankelijk.

ONDERHOUD
Naast de aanschaf van de juiste blusser is het onderhoud net zo belangrijk. Buiten het feit dat u bij zakelijk gebruik verplicht bent onderhoud aan uw brandslanghaspels en draagbare brandblusser dient uit te laten voeren, is het een feit dat de betrouwbaarheid en werking van deze middelen achteruit zonder het juiste onderhoud. Dit betekend dus in de praktijk dat op dat moment je deze middelen plots nodig hebt,